Дисципліна „ Всесвітня історія “ має за мету вивчення та інтерпретацію історичних фактів та суспільних явищ різних країн, регіонів та цивілізацій, аналіз спільних рис та відмінностей у їх історичному розвитку, з’ясування матеріальних та інтелектуальних досягнень та можливостей людства у минулому та сучасному.

Всесвітня історія-одна з базових історичних та суспільних дисциплін, що вивчає історію країн світу. Вона допомагає  формувати світогляд студентів і  орієнтуватися у великому розмаїтті історико-суспільних фактів і подій. Дисципліна має ґрунтовно  ознайомити студентів з ходом історичного процесу, аналізом історичних подій минулого і сьогодення у контексті особливостей та характерних рис розвитку державно-політичних і конфесійно-культурних систем народів і країн. Запропонований курс висвітлює такі головні теми як суспільно-економічний розвиток, політичний устрій, внутрішню і зовнішню політику, соціальні рухи і суспільну думку. Важливим аспектом курсу є відображення історичного досвіду державотворення, мислення і способу дій державних діячів, політиків.

 Запропонований курс всесвітньої історії побудований за традиційною періодизацією, що  включає ХХ століття та початок ХХІ століття. Програма побудована за проблемно-хронологічним принципом, що дає можливість висвітлювати комплекс економічних, політичних, соціокультурних, зовнішньополітичних та інших процесів в їх специфіці та взаємодії.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студенти повинні знати:

·       визначальні методологічні принципи та методи наукових досліджень;

·       загальну періодизацію курсу;

·       схожість та відмінність у історичному розвитку націй, народів, спільнот різних періодів та епох;

·       принципи історичної організації та функціонування суспільства у політичній, економічній, правовій, соціальній та культурно-конфесійній сферах життя;

·       понятійний апарат, принципи та методи дослідження історії, аналіз особливостей розвитку світового історичного процесу.

Студенти повинні вміти:

·       вільно орієнтуватися в учбовому матеріалі;

·       робити аргументовані висновки;

·       застосовувати методологічні принципи та методи наукового історичного дослідження;

·  класифікувати та аналізувати порівняльний аналіз щодо історичного розвитку держав, політичних режимів,етносів у соціальній  , економічній, правовій, соціокультурній політичній сферах суспільного життя;

·       розрізняти різні політичні режими та їх конкретну політику;

·       визначати чинники суспільного реформування та пояснювати його необхідність і якісний стан;

·         орієнтуватися у тенденціях   і особливостях сучасного світового історичного процесу;

·         проводити певні аналогії з історичним розвитком України.